Reklama
 
Blog | Michal Mašata

Ostrakizací Ruska ke zničení Západu…

V tomto článku bych se rád věnoval rozboru některých nezamýšlených důsledků, které může přinést ostrakizace Ruska a jeho "vylučování z klubu civilizovaných zemí" formou sankcí a bojkotu jeho zboží (zejm. nafty a plynu).

Mám rád, když jsou „karty na stole“, takže ihned v úvodu to řeknu otevřeně – jsem levicově smýšlející člověk, jsem v případě Ukrajiny „přítelem Ruska“ a nesnáším bolševismus a jakékoliv formy totalitarismu bez ohledu zda jde o formy vycházející z levice či z pravice. Tak – karty jsou na stole a můžeme se společně podívat na ten celý soubor problémů, který nám přinese vyloučení Ruska z „civilizovaného světa“ (rozuměj Západu).

 

1) A odkud tu ropu a plyn dovezeme když ne z Ruska?

Reklama

Objevují se – jak houby po dešti – názory, že bychom měli (jako EU) zlikvidovat svou závislost na dovozu ropy a plynu z Ruska. Mnohem více než České republiky (jejíž odběr ruské ropy nijak zvlášť ruskou ekonomiku nevytrhne) se to týká Německa, které skrze baltský plynovod odebírá obrovská kvanta plynu. Idea přerušení tohoto importu není nová (poprvé se o ní mluvilo v souvislosti s plynovou krizí před řádkou let, kdy Rusko stoplo export ropy a plynu skrze Ukrajinu v souvislosti s neplacením pohledávek Gazpromu Ukrajinou a rozkrádáním ropy a plynu určených pro Evropu ukrajinskou vládou). Tato idea má svou logiku – skutečně můžeme import z Východu „dropnout“ a nahradit ho importem odjinud. Jenže odkud?

Saúdská Arábie může pohodlně nahradit výpadek ruské nafty pro celou Evropu formou zdvojnásobení vlastní těžby což je SA schopná provést takřka kdykoliv (dlouhodobě využívá své kapacity na 50%), ale závislost na SA sebou přinese několik zásadních problémů. Zaprvé budeme platit za ropu zemi, která podporuje terorismus (v Sýrii zcela jednoznačně), která je totalitní (neexistuje ústava, král má absolutní pravomoci) a ovládána právem šárija. Není to Iránská islámská republika, ale Saúdská arábie, která je „totalitou No.1“ blízkého východu a to je třeba mít na paměti. Putin homosexuálům pouze zakázal prezentovat svůj pohled na otázku sexuality před mladistvími, král Abdulláh popravuje homosexuály prakticky každoročně. Putin nechal zatknout Pussy Riots za „zhanobení křesťanského kostela“, nad tím jak by Pussy Riots dopadly v Saúdské Arábii není třeba dlouho přemýšlet, byly by rády, kdyby byl jen oběšeny či sťaty, protože z hlediska šárije by něco takového bylo jinak na ukamenování. Dále se Putinovi vyčítá, že vládne jako autokrat s pomocí ruských oligarchů, král Abdulláh je však co se vlastní moci týče na hony vzdálen Putinovi. Může všechno, protože je to ABSOLUTNÍ monarcha. A do toho všeho zatímco Putin s terorismem na vlastním území válčí (Čečensko), tak Abdulláh terorismus zvesela podporuje (Sýrie). Takže ano ropu od „čerta“ (Rusko) brát teoreticky nemusíme (ač by se by musely vyřešit obrovské problémy se způsobem dopravy, ale to je vedlejší), ale pak jí musíme brát rovnou do „ďábla“ (Saúdská Arábie). To vážně chceme? Možná ano, kdo ví.

Spojené státy nám mohou dodávat břidlicový plyn což může nahradit výpadek ruského plynu. Může, ale nejprve se pro něco takového musí vybudovat odpovídající kapacity za desítky miliard EUR (chybí vhodné tankery, přístavní terminály atd.). Navíc kolem břidlicového plynu v USA je v poslední době „poněkud horko“, protože tato relativně nová surovina přináší řadu rizik pro životní prostředí (agresivní metoda těžba formou pumpování vody do půdy, aby se z ní vytlačil plyn způsobuje celou řadu patálií od narušení podložení a následných deformací povrchu po vyvolávání zemětřesení (fakt nežertuji, tohle se dá najít na informačních portálech či v novinách) a to vůbec nezmiňuji celkové náklady těžby, které jsou mnohem vyšší než by bylo spotřebitelům milé). Ale nešť – plyn tedy v horizontu několika let (5-10) můžeme dovážet bez větších rizik ze Spojených států nebo dokonce z Ukrajiny, kde již nyní společnost Chevron chystá zahájit těžbu břidličného plynu na západě Ukrajiny (tolik k tomu, že USA „nemají ekonomické zájmy“ na Ukrajině, mají je – tak jako je měly v Iráku a jinde).

 

2) Co na to Rusko?

Řekněme tedy, že ropu začneme dovážet ze Saúdské Arábie a plyn z USA, Rusko tak bude zdánlivě „vyšachováno ze hry“ a pravděpodobně zkrachuje (dle odhadů našich „předních“ politických komentátorů, kteří vědí o ropné politice a globalizaci naprosté kulové). Vážně si někdo myslí, že toto Rusko složí? Ne! Zatímco my totiž budeme vydávat obrovské částky na přebudování vlastní produktovodné sítě a vybudování nových transportních kapacit pro tankerový dovoz plynu i nafty, tak Rusko dofinišuje výstavbu ropovodu do Číny a přesměruje veškerou produkci tam. Miliardová Čína se velice těší na to, až do ní začnou proudit ruská ropa a plyn skutečně ve velkém.

Samozřejmě, že celá situace povede k poklesu ceny ropy (Saúdská arábie bude vyvážet o 5-10 milionů barelů ropy denně víc) což Rusko ve výsledku poškodí, ale ani zdaleka ne tak, jak by si to někteří rusofobové přáli. Navíc díky tomu se Rusko trvale přimkne k Číně, která jako jediná bude z celé situace profitovat, protože bude mít přístup k lacinější ruské ropě a plynu zatímco Evropa bude draho platit za ropu a plyn dovážené na tankerech. To následně povede k ještě většímu „boostu“ čínské ekonomiky, která bude s ruskými surovinami připomínat vpravdě vrcholového sportovce jedoucího na bezrizikových steroidech. Čínský hospodářský růst vystřelí zase nahoru, zatímco zadlužená a ekonomicky zhuntovaná Evropa bude svým odběrem plynu z USA krmit americkou ekonomiku a svým odběrem ropy ze Saúdské Arábie zase bude krmit všechny ty teroristy, které se rozhodnou Saúdové podporovat. Vynikající budoucnost viďte?

3) Čína a globální terorismus na výplatní pásce Evropské Unie!

Jak jsem popsal výše, Čína se bude tetelit blahem a bude si Rusko předcházet. Bude od něj dovážet suroviny, zbraně a technologie (pokud si někdo vážně myslí, že je Rusko technologicky zaostalé, tak neví o Rusku vůbec nic – zejména ve zbrojním průmyslu a zbrojních technologiích patří Rusko ke špičkám světa) a začne růst v supervelmoc daleko větší, než jakou by mohlo být Rusko pod Putinovým vedením. EU a USA tedy namísto toho, aby respektovaly Rusko jako „omezenou supervelmoc“ (ruská ekonomika má zkrátka své limity), tak těmito kroky podpoří „neomezenou supervelmoc“, která jim vyroste z Číny a přeroste jim přes hlavu. Dnes NATO nedokáže držet krok s ruskou zahraniční politikou (což nám anexe Krymu ukázala víc než jasně) a zítra má být schopno držet krok s Čínou? S tou Čínou, proti které je Rusko jen slabý odvar? Jak v hospodářských, tak ve vojenských záležitostech je to otázka nanejvýš deseti let, než Čína překročí „bod za nímž není návratu“ a stane se supervelmocí se vším všudy (jaderná triáda, flotila letadlových lodí, mnohamilionová armáda, obrovský vojensko-průmyslový komplex a HDP ve výši 10-15 bilionů USD). Takže nezbývá než jen popřát rusofobům: „Jen do toho! Založte Západu na problém mnohem větší než nějaké Rusko! Až budeme hovořit všichni čínsky, tak se prosím nedivte!“

No, ale nebude to jen Čína, která poroste raketovým tempem, bude to i Saúdská Arábie a králem Abdulláhem podporovaní teroristé. Zatímco USA bude muset řešit „co s Čínou“ a evropská problematika bude pro americké prezidenty vedlejší, tak EU bude muset čelit faktu, že její přední dodavatel ropy financuje teroristické bojůvky nejen na Blízkém východě a v severní Africe, ale také v samotné Evropě (jen si vzpomeňme, kolik že se má do EU „importovat“ muslimů coby „levná pracovní síla“, kolik to je? EUROMED hovoří asi o 60ti milionech jestli se nemýlím). A co s tím EU bude dělat? No nic! Nic jako vždy, protože EU je celek, který je schopný „sotva existovat“ v dobách relativního blahobytu, ale který se ukazuje jako „velmi fragile“ kdykoliv přijde nějaká krize. Viděli jsme s jakou panikou tiskla Evropská banka miliardy EUR kvůli přiblblému Řecku, aby udržela všem zákonům ekonomie a zdravému rozumu navzdory stabilitu Eura. A teď tu máme Španělsko, Portugalsko a Itálii – vše předlužené a prakticky před krachem. A do toho má přijít Ukrajina a pomoc jí. Víte kolik to bude stát? Já ne a bojím se tu částku si byť jen představit! A kde se na to vezme? No hádejte třikrát – i pravice nám bude zvyšovat daně a zavádět zpátky progresivní zdanění, protože někde se na to budou peníze muset vydolovat. Evropská komise také bude provádět nátlak na ZNÁRODŇOVÁNÍ soukromého majetku (tyto návrhy již padly v případě jižních států EU), aby získala potřebné zdroje. Takže budoucnost EU leží zdá se v okrádání vlastních občanů a zvyšování daňové zátěže jen proto, aby se prosadila „euro-politika“ stůj co stůj a bez ohledu na následky. A do toho maglajzu si to sem přihasí desítky milionů muslimů, kterým král Abdulláh poskytne stamiliardy EUR (která získá za prodej ropy do EU) na „zcela jistě Alláhovimilé věci“. A hádejte co přijde pak? Konec! Evropské národy „konečně povstanou“ proti EU a muslimům a vyvolají z dávné histora duchy nacismu a fašismu a my – demokraté tělem i duší – budeme jen zpoza zamřížovaných oken (v lepším případě) sledovat, jak nacisté všech zemí EU staví koncentráky pro imigranty, jak násilím deportují všechno zpátky (v lepším případě), jak český národ tleská demagogům a tyranům, kteří si jej získají díky tomu, že „provedou konečné řešení“ otázky jisté menšiny a nikdo si nevšimne, že spolu s „konečným řešením všech problémů Evropy po nacisticku“ přišel i o svá vlastní práva, než mu to připomenou novodobí gestapáci.

Myslíte, že se mýlím? Myslíte že hysterčím?! SAKRA MOC BYCH SI TO PŘÁL I JÁ SÁM! Radši bych byl v tomto případě za šílence než mít takovou pravdu! Ale podívejte se dnes na Ukrajinu, podívejte se co tam EU podporuje (v důsledku své protiruské politiky)! Nechcete mi snad tvrdit, že Pravý Sektor je pravdoláskařská odnož obdivovatelů Václava Havla a jeho ideálů na Ukrajině. Nebo ano? Já jen, že zatímco hystericky ječíme na Putina, že je novodobý Hitler, tak na Ukrajině mají v rukou moc nacisté a Pravý Sektor zkrátka nacisté jsou, ať se to komukoliv líbí nebo ne. Nemusíte obdivovat Putina či Rusko (klidně si je němejte rádi), ale to co je teď na Ukrajině je prostě zlo. Skutečné zlo, které v minulosti vraždilo lidi po statisících a my (EU) toto zlo podporujeme ať již vědomě nebo jen tím, že se na Ukrajině chová evropská zahraniční politika jako slon v porcelánu (mimořádně hloupý slon nutno dodat).

 

4) Shrnutí:

Vyloučení Ruska z „civilizovaného světa“ jej posune k Číně, Putinův režim (ať je jaký je) kvůli tomu nepadne, tomu nevěřte.

Čína a Saúdská arábie z toho budou profitovat jako nikdy předtím. Čína díky pádu ceny ropy v řádu desítek procent, Saúdská arábie díky masivnímu navýšení exportu ropy (i když jednotku ropy bude prodávat za méně peněz než doposud).

Čína se stane díky tomu rychleji supervelmocí, která na sebe naváže pozornost Spojených států, jež nebudou mít sílu řešit Čínu a Evropu zároveň.

Saúdská Arábie upevní svůj totalitarismus a opatří si (pod nějakou záminkou – nejspíš k tomu poslouží Irán) atomovou zbraň a bude financovat mezinárodní terorismus tak, jako nikdy předtím.

V důsledku aktivit Saúdské Arábie dojde k nárůstu terorismu v Evropě čehož využíjí extremisté s hnědými košilemi různých odstínů a rozpoutají novou éru totalitních států v Evropě. Muslimové budou za potlesku Evropanů vražděni a vyháněni z Evropy stejně jako za potlesku Čechů zatočí tihle „novodobí ochránci Evropy“ s Romy.

A to vše bude možné jen díky tomu, že jsme kdysi v roce 2014 podporovali nacisty na Ukrajině, a že jsme namísto dialogu s Ruskem (které taky není bezkazové – o tom si iluze nedělám) zvolili cestu konfrontace a ostrakizace, a že jsme tento důležitý pilíř evropské stability vyhnali z Evropy, tak jako to udělaly evropské mocnosti ve dvacátých letech, když odmítly vést dialog zavčasu se Sovětským svazem. Co následovalo? To snad víme všichni. Jenže drazí pánové a milé dámy – tentokrát to už nevyhrajeme. Pokud dojde na 3. světovou válku za deset nebo dvacet let, tak nevím sice jak dopadnou USA, Čína a Rusko, ale vím že EU skončí a náš kontinent bude jen hromadou dýmajících trosek.